Često postavljana pitanja

 • nisam sigurna /an da je joga za mene

  Jogom se može baviti svako, bez obzira na uzrast, pol, zanimanje ili veroispovest. Jogu uspešno primenjuju deca i studenti, penzioneri, ljudi različitih profesija, sportisti i mnogi drugi, zarad boljeg zdravlja, koncentracije ili smanjenja stresa ili pak razvoja celokupne ličnosti. Važno je odabrati joga program koji odgovara vašim potrebama i mogućnostima.

 • nikada pre nisam bila/bio na jogi

  Da biste počeli da radite jogu nije vam potrebno predznanje niti bilo kakva posebna priprema. Potrebno je samo malo remena, dobre volje i želja da iskusite nešto novo za svoju dobrobit.

 • Ja sam radila/radio jogu ranije ali ne znam koji bi mi stil najviše odgovarao

  Joga je u poslednjoj deceniji postala veoma popularna na Zapadu i danas se podučava u mnogim školama joge na često veoma različite načine. Negde je fokus na fizičkom aspektu joge, fleksibilnosti ili snazi, a u nekim školama na drugim aspektima joge. Dobro je probati i iskusiti različite stilove i potom odabrati onaj koji najviše odgovara vašim potrebama.

 • da li da vežbam u grupi ili sa ličnim instruktorom ?

  Svaki od ova dva vida vežbanja imaju svoje osobenosti i veoma su različiti. Radom u grupi razvija se pozitivna energija koja je dostupna svakom studentu i potpomaže njegovo vežbanje. Prilikom individualnih časova program se može potpuno prilagoditi ličnim potrebama studenta, i posvetiti puna pažnja detaljnim korekcijama u radu praksi i tehnika.

 • Šta mi je potrebno za početak ?

  Potrebna vam je prostirka za vežbanje i sedenje i udobna odeća u kojoj se možete slobodno kretati.

 • Da li mogu da vežbam jogu ako ne mogu da dodirnem prste na stopalima ?

  Svakako. Dokle god da vam prsti dosežu, možete početi da vežbate jogu. Vremenom će se gipkost vašeg tela poboljšati. Svako počinje od tačke u kojoj se nalazi. Uzgred rečeno, dotaći prste na stopalima nije osnovni cilj joge, ona nam nudi mnogo više od toga.

 • Da li mogu da radim jogu ako imam neko oboljenje ?

  Možete. Jogom se čak uspešno mogu lečiti i kontrolistati raznovrsne bolesti. Ona je priznati sistem alternativne terapije u mnogim zemljama. Važno je da obavestite svog joga instruktora o svim oboljenjima koja imate, tako da bi on/ona mogao da vam da uputstva koje prakse ne bi trebalo da radite.

 • Da li mogu da radim jogu ako imam visok krvni pritisak ?

  Možete. Pravilnim odabirom asana, pranajama i tehnika relaksacije i meditacije možete da iskusite sve korisne efekte joge, a i da blagotvorno utičete na regulaciju krvnog pritiska. Obavestite svog joga instruktora da imate povišeni pritisak i zatražite savet.

 • Imam kilu i ne znam da li smem da radim jogu. Da li bi mi joga pomogla da se kila povuče?

  Kila, ili hernija, jeste cepanje jednog sloja trbušne maramice i kao takva predstavlja stanje koje pripada domenu hirurgije. Došlo je do fizičke promene, povrede tkiva, a zbog lokalnih anatomskih i fizioloških osobenosti do zarastanja teško može doći prirodnim putem, pa samim tim ni uz pomoć joga tehnika. Potrebno je posetiti hirurga i prepustiti se njemu da vas izleči od kile, to je jedini način. Kilu ne bi trebalo zanemariti jer pored smanjenja kvaliteta života postoji i opasnost od potencijalno veoma opasnih komplikacija. Prilagodjenim joga tehnikama možete nakon operacije da kontrolisano i bezbedno ojačate mišiće trbušnog zida, uspostavite bolju kontrolu nad svojim telom, regulišete pražnjenje creva i tako efikasno ubrzate svoj oporavak i predupredite eventualno ponovno pojavljivanje kile. Dok imate kilu možete raditi samo određene joga tehnike, mnoge asane i neke pranajame bi trebalo da izbegavate.

 • Da li mogu da radim jogu ako sam trudna ?

  Možete. Joga se uspešno primenjuje u pripremi za trudnoću, u toku trudnoće kao i nakon porođaja. Može vam pomoći da ojačate telo i gipkost karlice, postignete bolju cirkulaciju i ishranu bebe, da budete optimista i da vam omogući prisniji kontakt sa bebom. Može vam olakšeti prirodan porodjaj.

 • Da li moram da budem vegetarijanac da bih pošao na časove joge?

  Ne. Možete da nastavite sa svojim uobičajenim načinom ishrane.

 • Da li mogu da smršam uz pomoć joge ?

  Radom joge u dužem vremenskom periodu postepeno dolazi do uspostavljanja ravnoteže u metabolizmu i optimalnijjeg iskorišćavanja hranljivih materija. Smanjenje stresa koje je jedan od benefita bavljenja jogom vremenom ukloni potrebu za neumerenim uzimanjem hrane usled nervoze i napetosti. Javlja se tendencija uspostavljanja optimalne telesne mase.