Posebni programi Bihar joga kluba u Srbiji

Ukoliko želite da dobijate obaveštenja o posebnim programima koje organizujemo na razne teme klasične joge sa namerom da ukažemo na načine na koje joga može da uđe u vaš život i obogati ga, možete da se prijavite za našu mejling listu tako što pošaljete prijavu u slobodnoj formi na adresu:

biharjogaklub@gmail.com

Dobrodošli!

 

 

Programi:

 

22. marta 2015. Svami Mudrarupa održao je radionicu u joga studiju Hipokrat u Novom Sadu, na temu Joga za hormonalnu ravnotežu
Radionica o mantra jogi 21. februara 2015
Nastavljajući ciklus radionica usmerenih na primenu joge u životu, Bihar joga klub je započeo 2015. godinu jedinstvenom radionicom o mantra jogi.
Mantre su posebne reči to jest zvuci koje su nekada davno mudraci čuli u višim stanjima svesti. One su takvi sklopovi slogova koji nose energetski naboj i mogu da utiču da se um smiri a telo isceli. Mantre koje se koriste u jogi nemaju nikakvu religijsku konotaciju. One se u jogi koriste kao moćno sredstvo da se um umiri i dovede pod kontrolu. Mantre su najefikasnije oruđe protiv opsesivnosti uma, odnosno tendencije uma da se neprekidno brine i vrti u krug oko loših tema. Mantre nam pomažu da napravimo most sa svojom dušom koji je u dnevnoj rutini jurnjave za materijalnim vrednostima porušen.
Radionica o mantra jogi sastojala se iz teoretskog i praktičnog dela, ali akcenat je bio na iskustvu: vežbama meditacije, intoniranju mantri, bađana, kirtana. Bila je prezentovana i jedna praksa mantra joge koja se retko može sresti – likhit đapa.
Ovo je bila prilika da se upozna širina doktrine joge, iskusi blagotvornost mantra joge i dodatno motiviše za dalji lični rad.
Učitelji joge: Svami Mudrarupa i Svami Omgjanam Sarasvati

 

27. decembra, za kraj 2014 gidine, u Bihar joga klubu održana je radionica „Rađa joga u svakodnevnom životu“

Vežbanje asana, fizičkih položaja u jogi je tek početak upoznavanja sa jogom. Osim dobrog zdravlja potreban nam je mir i ispunjenost da bi živeli punim životom. Uz Hata jogu neophodno je uvesti vežbe Rađa joge koje mogu da nas uravnoteže i ojačaju mentalno. Vežbe Rađa joge pročiste um, dovode do trajnog unutarnjeg mira i daju usmerenje u životu.

Ceo sistem Rađa joge je izveden iz spisa “Joga sutre” mudraca Patanđalija. Sistem ima 8 definisanih koraka od kojih će dva prva i najvažnija koraka biti obrađeni na ovoj radionici: 1. JAME i 2. NIJAME.

JAME nas uče kako da ne budemo lažni i licemerni, da budemo verni sebi; kako da postanemo čvršći i mentalno snažniji kroz blagost, ne-agresivnost, nenasilje; kako da umerimo pohlepnog potrošača, da ne kupujemo nepotrebno, ne nagomilavamo; kako da budemo zadovoljni onim što imamo i onim šta jesmo; kako da ne rasipamo svoju energiju … Jame su 5 jednostavnih postulata koje svaki civilizovani čovek treba da usvoji, usavršava, koje svaki mlad čovek treba da ugradi u bazu svoje ličnosti a svaki joga učitelj sledi iskreno i beskompromisno.

NIJAME su 5 sasvim drugačijih vežbi kojima širimo i obogaćujemo svoj unutrašnji život. One nas uče kako treba sebe da upoznajemo, kako da budemo zadovoljni u svakoj situaciji, kako da profinimo sebe, svoje okruženje i uvedemo čistotu u svoje misli i osećanja; kako da uvedemo umerenost u život da bi bili i telesno i mentalno snažni; kako da utemeljimo veru u život život i dopustimo da nas tok lako nosi a ne da se borimo i opiremo…

U novembru 2014. u Bihar joga klubu uspešno su održani seminari i radionice sa raznovrsnim temama o primeni joge u svakodnevnom životu:

Radionica na temu Joga za zdrava leđa

U novembru u Bihar joga klubu uz veliko interesovanje održana je radionica o mestu i ulozi joge u stanjima kada nas bole leđa.

Bol u leđima je najčešći zdravstveni problem današnjice. Često je bol u leđima naš tihi pratilac koji nam godinama ne da da živimo punim plućima. Razni pokreti koje činimo tokom dana su loši za nas i samo pogoršavaju stanje. Međutim, dobri pokreti i pravilno disanje su lek za bolna leđa. Da bi ozdravili i ojačali kičmu, moramo da vežbamo na primeren način, nema drugog puta.

Klasična joga sa svojim blagim ali integralnim pristupom je odličan put ka zdravoj kičmi.
U ovoj radionici pažnja će biti na praktičnom delu sa ciljem da se sa nje ode sa kompletnim joga programom za bol u leđima, kao i naučenim nizom drugih joga veština za opuštanje tenzije u mišićima. Akcenat će biti i na metodama relaksacijie jer bez nje nema oslobođenja od stresa koji je danas poznat kao važan uzrok bolnih leđa.

 

7. decembra u Bihar joga klubu Svami Omgjanam i Svami Mudrarupa održali su radionicu „Bhakti joga – put otvaranja srca i uravnoteženja emocija“

Polaznici su se upoznali sa konceptima kako klasična joga shvata suštinsku prirodu emocija, i sa praktičnim tehnikama kojima se one mogu uravnotežiti, srce malo otvoriti i život učiniti malo jednostavnijim i srećnijim.

6. decembra 2014. u Novom Sadu u joga centru Hipokrat Svami Mudrarupa održao je seminar na temu Joga i bol u leđima.

U novembru 2015. Svami Omgjanam održala je drugi po redu SWAN seminar u Srbiji. Ovaj napredni metod gjana joge omogućava pojedincu da kroz refleksivnu praksu bolje upozna sebe, svoje jake i slabe strane i razluči svoje želje od stvarnih potreba i tom spoznajom se rukovodi u životu.

OD 2. OKTOBRA 2014. NASTAVLJAJU SE BESPLATNI JAVNI ČASOVI JOGE

Bihar joga klub u saradnji sa opštinom Stari Grad nastavlja projekat održavanja javnih časova joge koji su otvoreni za sve polaznike. Časovi se održavaju u maloj sali u osnovnoj školi „Drinka Pavlović“ u Kosovskoj ulici broj 19 u Beogradu. Potrebno je da ponesete svoju prostirku za jogu.

Čas je svakog utorka od 17 do 18 sati.

Dobrodošli!

 

U 2014. godini održali smo niz joga programa u Mađarskoj, Bugarskoj, Rumuniji, Egiptu, Libanu.

OD 1. AVGUSTA 2013. JAVNI BESPLATNI ČASOVI JOGE

Počev od 1. avgusta 2013. Bihar joga klub u saradnji sa Opštinom Stari Grad počinje sa javnim časovima joge namenjenih polaznicima svih uzrasta. Prethodno znanje joge nije potrebno. Pohađanje časova se ne naplaćuje, ulaz je slobodan.

Časovi će se održavati svakog četvrtka od 11 do 12.30 u sportskoj sali osnovne škole „Drinka Pavlović“ u Kosovskoj ulici br. 19 u Beogradu.

Molimo vas ponesite svoju prostirku za jogu.

Dobrodošli!

 

14.6 – 16.6 2013. Seminar „Um, joga i meditacija“

U ašramu mađarske Satjananda joga asocijacije, na Balatonu, Svami Mudrarupa i Svami Omgjanam potpomogli su ovaj jedinstveni seminar koji je održala Svami Satjadarma Sarasvati. 60 učesnika iz Mađarske, Srbije, Rumunije i Nemačke proveli su duboko korisno vreme učeći suštinske osnove meditacije.

1.6 – 13.6 2013. Program u Libanu

Svami Mudrarupa i Svami Omgjanam održali su intenzivni joga seminarna planini Sanin, nedaleko od Bejruta, na kome je učestvovalo 40 polaznika z Libana i okolnih zemalja. Potom su usledile radionice u Šivananda joga centru i NOK joga fondaciji u Bejrutu, u okviru kojih se 50 učesnika posvetilo produbljavanju prakse pranajame i pozdrava suncu.

 

28.5.2013. Predavanje u Srpskom lekarskom društvu

U okviru uvodnog seminara edukacije u osnovama metoda tradicionalne medicine koje su uvrštene u sistem zdravstvene zaštite u Srbiji, Svami Mudrarupa Sarasvati (Dr. Milan Bošković) održao je predavanje iz oblasti joge, sa temom „Prana, kundalini, čakre – aktiviranje i balansiranje“

 

17.3 – 18.3 2013. Seminar „Pranajama – put ka fizičkom i mentalnom zdravlju i duhovnom razvoju“

U Prakriti joga školi u Temišvaru u Rumuniji predstavljen je progresivni i sistematski trening u tehnikama pranajame, joga disanja, od najjednostavnijih ka sve složenijim praksama.

 

15. 9.2012. Predavanje „Joga i bolesti kičme“

15. septembra Dr. Milan Bošković (Svami Mudraroopa) održao je predavanje u organizaciji kluba „Zdravije“ na temu „Joga i bolesti kičme“. Predavanje je održano u klubu „Cvetić“ u Zemunu sa ciljem da se predstavi uloga joge u prevenciji i kontroli poremećaja statike i mehanike kičmenog stuba. Uz teoretski deo, predavanje je takođe sadržalo i praktičnu demonstraciju relevantnih joga tehnika.

 

21.9.2012. Predavanje „Joga u prevenciji bola u leđima“

Na jesenjem „Festivalu zdravlja“ održanom u Domu omladine Dr. MIlan Bošković (Svami Mudrarupa) održao je javno predavanje na temu „Joga u prevenciji bola u leđima“ u okviru koga su bile predstavljene jednostavne joga tehnike kojima se mogu preduprediti bolna stanja leđa i očuvati pokretljivost kičmenog stuba.

 

29.6.2012 – 3.7.2012. „Guru purnima“ program u Mađarskoj

 

Ovim programom koji su na Balatonu u ašramu mađarske

Satjananda joga fondacije vodili Svami Omgjanam Sarasvati

(Olivera Bošković) i Svami Mudrarupa Sarasvati (Milan

Bošković) obeležena je proslava Guru purnime, dana u kome su

spiritualne vibracije veoma snažne i blagotvorne i omogućavaju

iskrenim aspirantima da osnaže svoju vezu sa duhovnim

učiteljem i prime njegov blagoslov. Četrdeset učesnika iz

Mađarske, Rumunije i Nemačke učestvovali su u ranim jutarnjim časovima hata joge, časovima meditacije, kirtanu i havanu, ašramskoj karma jogi i predavanjima o Satjananda joga tradiciji i odnosu između Učitelja i učenika.

 

1.6.2012. – 9.6.2012. Program u Libanu

 

Gostujući u Libanu Olivera i Milan Bošković održali

su na planini Sanin, nedaleko od Bejruta, seminar

„Uravnotežen razvoj ličnosti Satjananda jogom“.

Osamdeset učesnika iz Libana, Sirije, Egipta, Iraka,

Jordana, Kipra, Srbije, Kanade, Engleske, Nemačke,

Danske i Amerike, među njima muslimani (šiiti i suni), druzi, katolici, pravoslavci, protestanti i ateisti – privučeni bezvremenim vrednostima i porukom joge zajedno su proveli tri nezaboravna dana.

Program u Libanu nastavljen je potom trodnevnom radionicom „Integralna Satjananda joga“ u NOK fondaciji u Bejrutu, koju je pohađalo trideset četiri učesnika, i završen je jednodnevnom radionicom za joga učitelje tokom koje su se oni upoznali sa osnovnim tehnikama Satjananda joga sistema.

 

21.4.2012. – 22.4.2012 Program u Rumuniji

 

Na poziv Satjananda joga centra iz Bukurešta Olivera i Milan

Bošković održali su vikend seminar u kom je akcenat bio na

produbljivanju iskustva u oblasti Pavanmuktasana serije asana,

Satjananda joga nidre i kirtana.

 

 

 

 

 

23.7.2011 – 29.7.2011. Program u Mađarskoj

 

U ašramu Satjananda joga fondacije Mađarske u Soladu na Balatonu, Svami Omgjanam i Svami Mudrarupa održali su sedmodnevni rezidencijalni joga program u kome su učesnici, okruženi netaknutom prirodom, bili izloženi dubljim aspektima joge.